hoSSohbeT.com  Sohbet  forumlari

Anasayfa Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   hoSSohbeT.com Sohbet forumlari > Tarih Kültür Sanat Forumu > Kim Kimdir? > Yabancı Biografiler
Kayıt ol Yardım Sohbet Gazete oku Diyetsaglik Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Konu Kapatılmıştır

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08-10-11, 01:01   #21
Banned

Tecrübe Puanı: 0 Kuzey_Cephesi 1000 Kuzey_Cephesi 1000 Kuzey_Cephesi 1000 Kuzey_Cephesi 1000 Kuzey_Cephesi 1000 Kuzey_Cephesi 1000 Kuzey_Cephesi 1000 Kuzey_Cephesi 1000 Kuzey_Cephesi 1000 Kuzey_Cephesi 1000 Kuzey_Cephesi 1000
Cevap: Apple'ın Kurucusu ve CEO'su Steve Jobs (24 Şubat 1955 - 5 Ekim 2011)

ALLAH seni affetsin Önce hristıyanı cennete koydun sonra hz osmanın kelamını ayetın üstüne koydun inşanllah farkındasındır gayba doğru gittiğinin

Rasulullah (s.a.s) şöyle buyuruyor:
“İnsanlarla La ilahe illallah deyinceye kadar savaşmakla emrolundum. La ilahe illallah derlerse mallarını ve canlarını Allah’ın hakkı dışında benden korumuş olurlar. Bunun dışındaki hesapları ise Allah’a aittir.” [Buhari-Ebu Davud-Nesei-Kûtûbi Sitte (Muhtasar Müslim: C.1 S.331) ]

Bunuda Şöylemi düşünüyorsunuz Peygamber İnsanlara okadar acıyorki Kendi hakkından Ferakat ediyor bana ınanmasanızda olur bari ALLAH deyin kurtulun sizinkilerin yorumuda budur onuda yazssaydınya ?

Ben insanlarla savaşmamla emrolundum Ne zaman bu savaş biter ALLAH tan başka ilah olmadına Muhammedın onun resulü olduğuna şahıtlık yapıncaya kadar Buhari

Hanı muhammeden rusurullah yoktuda burda ne arıyor ? peki elif lam mim nediyor Sana indirilen kurana inananlara senden önce indirilen kitaplara inananlara Ancak onlar hıdayettedir ancak onlar ferah olucak

Bundan sonra muhakkak ki bakara süresi 62 ayeti yazıcaksın çünkü diyalogcular hala burda kalmıslar ordaki yahudiler kimlerdi ?

Bakara(*) Sûresi

62 - Şüphesiz, inananlar (Müslümanlar) ile, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sâbiîlerden13 (her bir grubun kendi şeriatında) “Allah’a ve ahiret gününe inanan ve salih ameller işleyenler için Rableri katında mükafat vardır; onlar korkuya uğramayacaklar, mahzun da olmayacaklardır” (diye hükmedilmiştir).14

Abdullah ibni selam bu yahudi alimide bı arastır bence ?
Bunuda Açıklıyayım Hz Musaya ve Hz isaya yanı orjınal tevrata ve incıle ınanları kastedıyor bugunkileri deil sen yorulma ben yazıyorum bak

Hadi diyelim bu 2 şartla cennete giricekler girmeyecekelr ama hadi diyelim oldu olmıyacak duaya amın dedik

soru 1 ALLAHA inanmaları bugunkü yahudi hrıstıyanı ALLAH katında mutabermı yanı ALLAH bunların ımanını kabul edıyormu bunların hepsı ayrı bı sorun cunkü - Ehli kıtabın ALLAH katında mutaber değildir - ALLAH diyorli 3 ün 3 cüsü diyenler kafir oldu şuanda baba oğul kutsal ruh deyıp haç çıkarmayan hrıstıyan yokmu ? bu 1 şart çöken

2- yahudıler dediki üzeyir ALLAHIN oğludur ALLAH u teala yahudılere bunun üzerine lanet etmedımi ? ALLAHIN lanet ettiğini nasıl cennete koyuyorsun ? Yahudıler hrıstıyanlar dediki Bız ALLAHIN dostlarıyız bunlar onların fıkrıdır ALLAH yahudılerden fıkra demıyorki hepsinı dıyor Yahudıelr dediki ALLAH fakır bız zengınız ALLAH ın eli kolu bağlıdır

Şimdi ALLAH bunlara Kafir derken Sen bunlara nasıl imanlı dersin ?

Sizin tayfa elhamdilili nın tefsirinı çok sever son noktayıda o koysun bak nedıyor elhamdilili yazır ALLAHA gerçekten inanmak onun varlığına inanmak kamil sıfatlarla muhtfsır olup noksan sıfatlardan münezii olduğuna önce ve sonra indrdiği Bütün kitaplara ve sonra gönderdiği bütün peygamberlere ve onların bildirdikleri her hakka ve hukme gerektiği şekilde inanmakla mumkün olurki ALLAHA gerçekten inana biri bütün bunlara inanır

Bak Bu senin gibi diyalogculara Reddiyedir Hadisleri Ayetleri iyi okursunuz anlarsınız diye cahilliğe gelince doğrudur

"Cahillerle Tartışmaya Girmeyin Ben Hiç Yenemedim." { Imam-ı Gazali Hazretleri Vallahi Billahi Bende Yenemedim yenemiyorum
Kuzey_Cephesi isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Bookmark Post in Technorati
Alt 08-10-11, 10:12   #22
Co Admin

OguzHan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 15178 OguzHan 1000 OguzHan 1000 OguzHan 1000 OguzHan 1000 OguzHan 1000 OguzHan 1000 OguzHan 1000 OguzHan 1000 OguzHan 1000 OguzHan 1000 OguzHan 1000
Cevap: Apple'ın Kurucusu ve CEO'su Steve Jobs (24 Şubat 1955 - 5 Ekim 2011)

Alıntı:
Kuzey_Cephesi´isimli üyeden Alıntı
ALLAH seni affetsin Önce hristıyanı cennete koydun sonra hz osmanın kelamını ayetın üstüne koydun inşanllah farkındasındır gayba doğru gittiğinin
Cennete gider veya cehenneme gider mi demişim, ben bilemem demişim, değil mi..

Sen asıl İmam-ı Azam'ın oğlunu insanlarla münazara etmekten niye men ettiğini
araştır, oku, anla, sindir..

Türkçüsün, layıkıyla Türkçe yazmayı beceremiyorsun..
İfade gücü düşük, imla zayıf..

Daha önce de yazdım, birşey izah etmek istiyorsan kendin konu aç,
açılmış konuları şişirme.. Bundan sonra doğrudan silinecek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aferin böyle devam edin, Allah'ın merhameti sınırsızken,
sevgiyi değil nefreti besleyin..

İnsan asıl kendi gideceği yeri dert etmeli.

Alıntı:
Kuzey_Cephesi´isimli üyeden Alıntı
"Cahillerle Tartışmaya Girmeyin Ben Hiç Yenemedim." { Imam-ı Gazali Hazretleri Vallahi Billahi Bende Yenemedim yenemiyorum
Çok doğru, öyle yapacağız konu kilit.

@Selametle

Hz.Mevlânâ

Konu OguzHan tarafından (08-10-11 Saat 10:22 ) değiştirilmiştir..
OguzHan isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 31-10-11, 21:43   #23
DarKNeSs

sezenNNN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 23776 sezenNNN 1000 sezenNNN 1000 sezenNNN 1000 sezenNNN 1000 sezenNNN 1000 sezenNNN 1000 sezenNNN 1000 sezenNNN 1000 sezenNNN 1000 sezenNNN 1000 sezenNNN 1000
Steve Jobs

"bugun dunyanin en iyi universitelerinden birinin diploma toreninde sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum. ben universiteden hic mezun olmadim. dogruyu soylemek gerekirse, mezuniyete en yaklastigim an da bu an!

[Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...]

sizlere hayatimla ilgili uc hikaye anlatacagim. hepsi bu. buyutulecek birsey degil. sadece uc hikaye.

ilki noktalari birlestirmekle ilgili.

ilk 6 aydan sonra reed universitesinde derslere girmeyi biraktim, ancak gercek anlamda okulu birakana kadar bir 18 ay kadar daha okulda kaldim. okulu neden biraktim?

olay ben dogmadan baslamisti. biyolojik annem genc, evlenmemis bir universite mezunuydu ve beni evlatlik vermeye karar vermisti. beni universite mezunu bir ciftin evlatlik almasini cok istiyordu, sonunda da bir avukat ve karisi tarafindan alinmam icin hersey hazirdi. tek sorun, ben ortaya ciktiktan sonra, beni evlat edinecek ciftin esasinda bir kiz cocugu istediklerini anlamis olmalariydi. bir gece yarisi, bekleme listesinde olan mustakbel aileme bir telefon geldi: "elimizde beklenmedik bir erkek bebek var, onu istiyor musunuz?". onlar da "tabii ki" diye yanitladilar. biyolojik annem, annemin universiteyi, babamin ise liseyi bile bitirmemis oldugunu ogrendiginde evlatlik verme islemini tamamlayacak son kagitlari imzalamayi reddetti. ancak birkac ay sonra, ailemin beni universiteye yollayacaklarina dair soz verdikten sonra ikna oldu.

ve 17 sene sonra universiteye basladim ama saf bir sekilde neredeyse stanford kadar pahali bir okul sectim ve emekci ailemin butun birikimleri benim okul parama gidiyordu. alti ay sonra, buna degmeyecegini farkettim. hayatimla ilgili ne yapmam gerektigi konusunda hicbir fikrim yoktu ve universitenin de bunu bulmam icin bana nasil fayda saglayacagini cozememistim. ve orada durmus ailemin hayat boyu biriktirdigi parayi harciyordum.. sonucta okulu birakmaya ve herseyin yoluna girecegine inanmaya karar verdim. o zaman cok korkutucu gelmisti ama geriye donup baktigimda hayatimda verdigim en iyi kararlardan biri oldugunu goruyorum. okulu biraktigim an, zorunlu fakat gereksiz olan ve ilgimi cekmeyen tum dersleri almama gerek kalmamisti. boylece sadece bana ilginc gozuken derslere girebilecektim.

bu aslinda hic de romantik bir durum degildi. yurt odam olmadigindan arkadaslarimin odalarinda yerde yatiyor, kola siselerinin 5 sentlik depozitolariyla yemek aliyor, her pazar aksami guzel bir yemek yemek icin 7 mil uzaktaki hare krishna kilisesine gidiyordum. cok guzeldi. merakim ve sezgilerim sayesinde icine dustugum cogu sey daha sonra benim icin paha bicilmez deneyimlere donustu.

bir ornek vereyim: o zamanlar reed universitesi muhtemelen ulkedeki en iyi kaligrafi dersini veriyordu. kampusteki her poster, cekmecelerdeki her etiket, cok guzel sekilde elle kaligre edilmisti. okulu birakmis oldugum ve zorunlu dersleri almak zorunda olmadigim icin kaligrafi dersi alip nasil yapildigini ogrenmeye karar verdim. serif ve san serif yazi karakterleri, degisik harf kombinasyonlari arasindaki boslugu ayarlama ve harika bir tipografiyi harika yapanin ne oldugu hakkinda cok sey ogrendim. cok guzeldi; tarihsel ve sanatsal olarak o kadar inceydi ki bilim hicbir sekilde bunu yakalayamazdi ve ben bunu muhtesem buldum. bunlarin hayatimda pratik bir uygulama bulma olasiligi yoktu. ama on sene sonra, ilk macintosh'u tasarlarken, bir anda aklima geliverdi. bunlarin hepsini mac'te kullandik. mac guzel bir tipografiye sahip ilk bilgisayardi.

eger o derse hic girmemis olsaydim, mac hic cok yonlu yazi karakterlerine veya bosluklari dogru orantida kullanan fontlara sahip olmayacakti. windows da mac'ten kopyaladigina gore, hicbir kisisel bilgisayarin bunlara sahip olmayacagi muhtemeldir. okulu birakmamis olsaydim, o kaligrafi dersine girmemis olacaktim, ve kisisel bilgisayarlar su an sahip olduklari o harika tipografiye sahip olamayabileceklerdi. tabii ki universitedeyken noktalari ileriye bakarak birlestirmek imkansizdi. fakat on sene sonra geriye donup baktigimda hersey cok ama cok berrakti.

tekrar soyluyorum, noktalari ileriye bakarak birlestiremezsiniz; onlari sadece geriye baktiginizda birlestirebilirsiniz. noktalarin gelecekte bir sekilde birlesecegine inanmaniz gerekiyor. bir seye guvenmelisiniz - tanriya, cesaretinize, kaderinize, hayata, karmaya, herhangi bir seye. bu yaklasim beni hicbir zaman yolda birakmadigi gibi hayatimi da butunuyle degistirdi.

ikinci hikayem sevgiyle ve kaybetmekle ilgili.
hayatimin erken bir doneminde neyi sevdigimi buldugum icin sansliydim. woz (steve wozniak) ve ben apple'i 20 yasindayken ailemin garajinda kurduk. cok yogun calistik, ve 10 sene sonra apple garajdaki iki kisiden, 4000 calisani olan 2 milyar dolarlik bir sirkete donusmustu. en nadide urunumuz macintosh'u piyasaya surdugumuzde ben 30 yasina yeni basmistim.

ardindan kovuldum!

kendi kurdugunuz bir sirketten nasil kovulabilirsiniz? soyle: apple buyuk bir sirket haline geldigi icin biz de sirketi benimle birlikte yonetebilicek, yetenekli olduguna inandigim birini ise aldik ve ilk sene isler iyi gitti. fakat daha sonra, gelecege yonelik goruslerimiz farklilik gostermeye basladi ve bir noktada koptu. bu noktada yonetim kurulumuz onun tarafinda yer aldi. sonucta 30 yasinda disarida kalmistim. hem de herkesin gozu onunde. hayatimin odak noktasi olan sey bir anda yokolmustu, bu buyuk bir yikimdi.

birkac ay ne yapacagimi bilemedim. bir onceki girisimci nesli yuz ustu birakmis, rutbe tam bana teslim edilirken onu elimden dusurmus gibi hissetmistim. dave packard ve bob noyce'dan bu basarisizligim icin ozur diledim. fazla goz onunde olan bir basarisizlik sembolu olmustum ve vadiden kacmayi bile dusundum. fakat icimde bir seyler uyanmaya basladi, yaptigim isi hala sevdigimi farkettim. apple'da olanlar bunu en ufak sekilde degistirememisti. dislanmistim ama hala asiktim. ve yeniden baslamaya karar verdim.
o zaman farkina varmamistim ama apple'dan kovulmak basima gelebilecek en iyi sey olmustu. basarili olmanin agirligi yeniden baslamanin hafifligiyle yer degistirmisti, hicbir sey hakkinda eskisi kadar emin degildim. hayatimin en yaratici donemine girmek uzere ozgurlesmistim.

sonraki bes sene next adinda bir sirket kurdum, pixar adinda baska bir sirket, ve esim olacak inanilmaz kadina asik olmustum. pixar'da dunyanin ilk bilgisayar animasyon filmi toy story'yi yarattik ve su an dunyanin en basarili animasyon studyosuyuz. inanilmaz olaylar zincirinden sonra, apple next'i satin aldi, ben apple'a dondum ve apple'in yenilenmesinin kalbinde next'te gelistirdigimiz teknoloji yatiyor. ve laurence ile harika bir aile kurduk.

apple'dan kovulmamis olsaydim bunlarin hicbirinin olmayacagindan son derece eminim. tadi cok kotu bir ilacti, ama sanirim hastanin da buna ihtiyaci vardi.

bazen hayat kafaniza bir tuglayla vurur. sakin inancinizi kaybetmeyin.
devam etmeme sebep olan seyin yaptigim ise olan askim olduguna ikna olmus durumdayim. neyi sevdiginizi bulmaniz gerek. ve bu asklariniz icin gecerli oldugu gibi isiniz icin de gecerlidir. isiniz hayatinizin buyuk bir kismini kaplayacak ve gercek anlamda tatmin olmanin tek yolu harika bir is olduguna inandiginiz seyi yapmanizdir. ve harika bir is yapmanin tek yolu ise yaptiginizi sevmenizden gecer. henuz bulamadiysaniz, aramaya devam edin.

durulmayin. tum gonul meseleleri gibi, onu buldugunuz zaman anlayacaksiniz. ve her buyuk iliski gibi, seneler gectikce daha da guzellesecek. yani bulana kadar devam edin. yilmayin.

ucuncu hikayem olum hakkinda.
on yedi yasindayken, soyle bir sey okumustum:
"her gununu, hayatinin son gunuymus gibi yasarsan, gunun birinde hakli cikarsin."

bu cumle beni cok etkilemisti ve o gunden bu yana, yani 33 yildir, her sabah aynaya bakip, kendi kendime hep sunu sordum: "eger bugun hayatinin son gunu olsaydi, bugun (normalde) yapacagin seyleri yapmak ister miydim?" uzun sure art arda, "hayir," yanitini verdigimde, bir seyleri degistirmem gerektigini anladim.
insanin kisa sure icinde olecegini bilmesi, yasantisina damga vuracak kararlar vermesi acisindan buyuk onem tasir. cunku her sey, tum dis beklentiler, gururlar, kucuk dusme ya da basarisizlik korkulari - tum bunlar olum karsisinda degerlerini yitirir, yalnizca olumdur onemli olan.

kaybedecek bir seyler oldugu (tuzak) dusunceyi yok etmenin en iyi yolu insanin olecegini hatirlamasidir. zaten ciplak ve savunmasizsin. yureginin sesini dinlememen icin hicbir neden yok.

bir yil kadan once bana kanser teshisi kondu. sabah 7:30?da girdigim ultrasonda pankreastaki tumor bariz bir sekilde gorunuyordu. bense pankreasin ne oldugunu bile bilmiyordum. doktorlar bu tip bir kanserin tedavisinin neredeyse imkansiz oldugunu ve uc ila alti aydan fazla yasamayi beklemememi soylediler. bu, cocuklariniza ilerideki 10 yil icinde soyleyeceklerinizi birkac ay icinde soylemeye calismak demekti. bu, aileniz rahati icin gerekli herseyin kisa zamanda yapilmasi demekti. bu veda etmek demekti.
butun gun o teshisle yasadim. aksama dogru biyopsi yapildi, bogazimdan bir endoskop soktular, mide ve bagirsaklarimdan gecerek bir igneyle pankreasimdaki tumorden birkac hucre aldilar. ben narkozla uyutulmustum, fakat esimin soyledigine gore doktorlar alinan hucreleri mikroskobun altina koyduklarinda sevinc cigliklari attigini soyledi. benim kanserim ameliyatla tedavi edilebilecek bir turdenmis. ameliyat oldum ve simdi iyilestim.
beni olume en cok yaklastiran olay budur ve umarim uzun yillar boyunca bir daha bu denli yaklasmam. bu deneyimi yasamis biri olarak diyebilirim ki olum faydali fakat sadece entelektuel bir kavramdir.

hic kimse olmek istemez. cennete gitmek isteyenler bile, oraya gitmek ugruna olumu goze almak istemezler. oysa olum hepimizin ortak sonu. simdiye dek hic kimse olumden kacamamistir. bunun boyle de olmasi gerekir, cunku olum hayatin en guzel icatlarindan birisi. hayatin degisim ajani. yenilere yer acmak icin, eskilerden kurtulmanin tek caresi. su an icin yeni sizsiniz, ama gunun birinde, ustelik pek yakinda siz de eskiyecek ve aradan cikarilacaksiniz. bu kadar acimasiz oldugum icin uzgunum, ama gercek bu.
zamaniniz kisitli, bu yuzden baskalarinin hayatini yasayarak onu harcamayin. baskalarinin dusuncelerinin sonuclariyla yasama dogmasina takilip kalmayin. baska insanlarin fikirlerinin gurultusunun kendi kalbinizin sesini duymanizi engellemesine izin vermeyin. ve en onemlisi kalbinizin ve sezgilerinizin yolundan gidecek cesarete sahip olun. kalbiniz ve sezgileriniz ne yapmak istediginizi bilirler. bunun disindaki hersey ikinci planda.

gencligimde, bizim neslin kutsal dergilerinden biri sayilan, the whole earth catalog adinda inanilmaz bir yayin vardi. menlo park yakinlarinda yasayan steward brand adinda biri tarafindan siirsel bir tarzla kaleme alinmisti. size anlattigim bu olay, 1960′lardan kalma, masa ustu bilgisayarlardan ve bilgisayar destekli yayinlardan once, yani bu dergi daktilolar, makaslar ve polaroid kameralarin yardimiyla yapilmisti. google ortaya cikmadan 35 yil once, dergi formatinda bir google gibiydi: idealistti, anlasilir bilgiler ve harika goruslerle doluydu.

stewart ve ekibi bunun bircok baskisini yayimladilar ve dergi miyadini doldurdugunda son bir baski yaptilar. 1970'lerin ortalariydi, o zamanlar sizin yaslarinizdaydim. son baskinin arka kapaginda, sabahin erken saatlerinde cekilmis bir yol fotografi vardi, hani her maceracinin kendini otostop cekerken bulabilecegi yollardan biri.

fotografin altinda su sozler yer aliyordu: "ac kalin, budala kalin (stay hungry. stay foolish)." aramizdan ayrilirken bize verdikleri veda mesajlari buydu. ac kalin, budala kalin. kendim icin hep bunu diledim. ve simdi, sizin icin de ayni dilekte bulunuyorum:

ac kalin, budala kalin.

hepinize cok tesekkur ederim."

Alinti: [Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...]
Steve Jobs CV : [Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...]
Steve Jobs Wikipedia : [Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...]

EksiSozluk'den Steve Jobs yorumlari

# steve jobs ve steve wozniak in ilk tanismasi hewlett-packerd elektronik firmasinda olur. bu sirada wozniak sehirlerarasi gorusmeleri bedava hale getirenblue box adli ilegal ve cep buyuklugundeki telefon aparati uzerinde calismaktadir. jobs bu aletlerin satisi konusunda wozniak'a yardim eder. jobs 1974 de game designer olarak atari de ise baslar sonra biraz para biriktirip hindistan seyahatine cikar. tapinaklarda takilir vs...

geri geldiginde wozniak'in mahallede kurdugu "ev yapimi eloktronik aletler klubu " nun toplantilarina katilir ve
dev sirketlerin kulandigi kocaman odalar kaplayan cok pahali bilgisyarlarin kisisel olmasi gerektigi fikrini ortaya atar (21 yasinda) ve kisisel bir bilgisayar yapmak icin wozniak i ikna eder. ve jobsun garajinda bira ve ot icerekten ilk prototibi yaparlar. wozniak bu aletin satilabilecegini aklindan bile gecirmezkene jobs buyuk cabalar ve kavgalar sonucu onu ikna eder ve hazirladiklari bir el ilaniyla bu bilgisayari satmaya baslarlar.

sirket kurmak isteyen jobs 3-5 bankaya gidip "ben bilgisayar yapacam insanlar evinde kullanacak" diyince banka mudurleri kiclariyla guler ve kredi filan vermezler. jobs guzelim sari renkli wolswagenini wozniak ise hewlett-packard scientific calculater ini satar. elde edilen
1300$ ve biriki elektronikciden kredi ile apple computer inc jobs un garajinda kurulur. 1976 da apple'i satisa sunarlar. 1977 de apple ii ile firma hizla buyumeye devam eder. ibm'inde kisisel bilgisayar piyasasina girmesiyle (ibm pc) buyuyen firmaya profosyonel bir yonetici gerektigini farkeden jobs pepsi genel muduru john sculley ile flort etmis ve ona "bak john'cugum. guzel kardesim "sen pepside 5 sene kalirsan cocuklara bircok sekerli su satmis olursun ama apple a gelirsen dunyayi degistirebilirsin" demistir ve bu laf uzerine sculley teklifi tabiki kabul etmistir. bu arada kendini yeni bir bilgisayar tasarimi calismalarina veren jobs mouse olayini bulan xerox a bir gezi yapmis. kendileri gibi graphical user interface uzerinde calisan xerox ekibinin fikir ve goruslerini almis ve bircogunu daha sonradan macintosh tasarim ekibine katilmalarini saglamistir. bu ara yeni cikacak olan macintosh adli bilgisayar acin ayri bir ekip kuran jobs sirket icinde lisa ve mac ekibini birbirine dusurmus hatta tekme tokatli kavgalar bile yasanmistir. bu olaylari jobs gulerek ve kurnazca izlerkene sirket yonetimi eyvah bu herif firmayi batiracak diye buyuk endiseler duymuslardir.

bu siralar da apple a ziyarete gele bill gates firmanin buyuklugunu, isleyisini vs gorunce ohaa diyip soke olmustur. gates ile gorusen steve onu daha da soke etmek ve havasini basmak icin daha henuz piyasaya cikmamis olan gizli macintoshunu gostermistir. hayatinda ilk defa mouse u ve gui menuleri, ikonlari goren gates hayatinin en buyuk saskinligini yasamistir. bu siralar bi baltaya sap olmaya calisan gates software piyasasina girmek istedigini ve macintosh icin programlar yazabileceklerini soylemis ve steve de o na guvenerk kabul etmistir. program yazabilmesi icin gerekli olan sistem kodlarini alan gates bu kodlarla gizliden gizliye macintosh isletim sisteminin kotu bir kopyasi olan windows adli programi yapmaya baslamistir ve macintosh icin hicbir software de yazmamistir. jobs un projesi olan macintosh; felsefesi, hardware ozellikleri, softwareleri, gui isletim sistemi ve laserwriter ile bir devrim yaratmistir. ne varki apple in baskanligini kendi istegiyle devreden steve, pepsici john un bilgisayar ve sanattan anlamadigini gormus ve ayagini kaydirmaya calismistir. bu cabalari ogrenen john ise gucune guc katmistir. zarar ustunde zarar eden apple baska bircok yoneticilerle de calismis ama 1997 de gorevi jobs a vermistir. steve jobs un ilk projesi olan imac satis rekorlari kirmis, sirket yillardan sonra kar etmeye baslamistir. akillanan ve profosyonellesen steve tam bir yonetici olmustur. apple in yonetimine tekrar getirildiginde yaptigi ilk is hisselerin %5 ini bill gates e satmak olmustur. g3, g4, macos, imac, ibook, itunes, itools, cube 22" cinema display hep onun ve ekibinin projeleridir. yonetim kurulu bu basarilarindan oturu kendisine bir jet ucak almistir.

# apple'in yani sira pixar'in da basindaki adam

# firmasini n kere ipten almistir.

# apple'in dna'sinin mimari sayilabilecek jobs, apple icin olmazsa olmazdir. ticari dehasini tarti$amam ama cikan bir urunu "ulan ben bunu boyle cikarsam kullanmam" demeyecegi hale gelene kadar degi$tirir elden gecirir. kendi firmasinin urunlerini kullanmaktan zevk duyar.

# eylul 2003 de paris musee d'orsay de duzenlenen ozel partiye kot pantolon, siyah tisort, sneakers ile girmeye calisip, onur konugu oldugu partinin kapisindan kabaca kovulabilen tasarim, bilgisayar, elektronik alet, v.b. gurusu

# 12 haziranda stanfordda yaptigi konusmayla beni benden almis insandir kendisi. okuyunuz feyz aliniz. (yukaridaki yazi)

# apple'in iki kurucusundan biri, su anki ceo'su, pixar'in sahibi... is dunyasinin en buyuk isimlerinden biri. son yaptigi hareketin elbet bir anlami vardir diyerek beklemekte oldugum tapilasi yonetici kisilik.

# jobs: biliyor musun bill, artik bizim makinelerde de windows calisiyor!
gates: sen dogru yolu bulana kadar benim emekliligim geldi steve kardes!

iki ay sonra:
jobs : biliyor musun bill, bizim bootcamp isi fecii patladi...
bill : hahah.. dogru yolu buldunuz saniyordum ama onu da boka cevirmissiniz...
jobs : yo yoo... windows icin alanlar artik siliyorlar windowsu.
bill : hiii...

# zekasina, vizyonuna, zevkine hayran birakan bilisim ve sanat insani.

# iphone ile google maps'ten en yakin starbucks'i bulduktan sonra, arayip salondakiler icin 4000 latte siparisi vermis olan insandir.

# topluluk onunde rahat konusmanin ustadi. bir saat 55 dakika boyunca heyecanini kaybetmeden muhtesem bir enerjiyle konusabilen 50 yaslarinda bir amca. ozguven timsali. apple urunlerini cocugu gibi seven kurumsal esnaf. bir sifirdan baslama hikayesi.

# walt disney'in en buyuk hissedari.

# arap kani tasiyan sahis. gercek babasi suriyeli bir akademisyendir (oz annesi amerikali) ve kendisi dogduktan sonra gecimlerini saglayamadiklari icin jobs ailesine evlatlik verilmistir. steve jobs 30 yasinda gercegi ogrenebilmistir.

# ar-ge'nin paradan cok kaliteli elemanlarla ilgili bir kavram olduguna inanan ve bunu anlatirken - yine - gates'e satasmadan duramayan adam:

"keske iyi urunler gelistirmek, bir cek yazmak kadar kolay olsaydi.
eger butun mesele bu olsaydi, microsoft birtakim iyi urunler sunabilirdi."

not: jobs'un gercekten fark yaratan ve kisisel bilgisayar kavraminin gelecegini 30 yildir sekillendiren dehasini takdir ediyorum. windows kullanicilari istedigi kadar kabul etmesin, onun cizdigi yolda gidiyorlar. ayrica belki 20 senedir urunlerini bol bol kullanmis ve faydasini gormus olsam da microsoft'a isinamayan bir adamim. belki sorunlarinin coklugundan, belki en vistalastigi anda bile hissettirdigi soguklugundan.

yalniz bir sey var; herhangi bir kisinin gates'le jobs'u, ms'le apple'i karsilastirmasi kabul edilebilir bir eglencelik olabilir de... peki koskoca gates ve jobs neden h??l?? birbirine tas atip durur? benim microsoft'un urunlerinin sorunlu oldugunu gormem icin jobs'un sabirsizca durtuklemesine ihtiyacim mi var? apple'in pazar payinin on kat dusuk oldugunu anlamam icin gates'in soguk esprilerini cekmem sart mi?

amerika'yla rusya'nin 50'lerdeki propaganda savaslarini andiriyor bu durum. is dunyasindan baska ornekler varsa da ben bulamiyorum. honda'yla toyota birbirine laf sokuyor mu? nokia'yla motorola birbirine ***** diyor mu? ama bu ikisi surekli bir didisme icinde. gizli ask midir anlamadim ki...

# hayati hakkinda kisa ama derin mesajlari stanford universitesi mezunlari onunde "stay hungry,stay foolish" basligi altinda anlatan apple ve pixar'in efsanevi ceo'su.

# bilisim dunyasina getirdigi yenilikleri (ki yeniliklerdeki kisisel payinin isin teknolojik yonu mu yoksa pazarlama yonu mu oldugu tartisilir) bir kenara koyarsak, kisilik olarak, zamaninda hindistan'a yaptigi ruhani yolculugun hic bir halta yaramadigi gorulen sisik egolu kisi.

# bilisim temelli is modellerinin leonardo da vinci sidir. bugun kullandigimiz windows 'da bile onun beyin kivrimlarindan cikmis detaylara rastlamak mumkundur. bakis acisindaki farklilik macos 'in ilk surumunden bugun kullanilmakta olan leopard 'a kadar bir cok urunde kendini belli eder.

xerox 'un gelistirdigi arabirimi alip entegre ettigi ilk macintosh ile baslattigi devrim, 97 de piyasaya surulen imac de, ve hatta apple 'dan suruldugu donemde kurdugu pixar 'da da devam eder.

macintosh ilk grafik arabirime sahip bilgisayar degildir, ipod ilk tasinabilir mp3 player degildir, ayni sekilde imac de ilk cicili bicili kisisel bilgisayar degildir. ote yandan hali hazirda varolan bu konseptlere bakis acisiyla getirdigi farklilik, bu urunleri gercek anlamda ilkmis gibi algilamamizi saglayan dehasi hakkinda ipuclari verir.

saglik sorunlari sebebiyle izin aldigini duydugumda artik yolun sonunda geldigini ve bir daha geri donemeyecegini dusunmustum. bugun okuduguma gore karaciger naklinin ardindan ilk etapta part time olarak yeniden is basi yapacakmis. umarim saglikli bir sekilde gorevinin basinda kalir ve gelistirilmekte olan yeni urunleri beslemeye devam eder.

# saglik durumu su sira pek iyi gitmiyor ve biz iyilesmesi icin iyi dileklerimizi her tarafa gonderiyoruz, dayan ustad:

# sagligiyla ilgili bir aciklama yapan steve jobs calisanlarina asagidaki mektubu gonderdi.

"gectigimiz hafta apple camiasi ile hastaligimla ilgili sahsi bilgilerimi paylastigimi hepinizin gordugune eminim. malesef sahsi sagligimin asiri merak edilmesi sadece benim ve ailemin huzurunu kacirmakla kalmiyor, apple'daki herkesi de etkiliyordu. buna ek olarak gectigimiz hafta saglik sorunumun daha ciddi boyutlarda oldugu bilgisini edindim.

kendimi iyilestirmeye ve apple'in olaganustu urunler cikartmasina odaklanmalari icin haziran sonuna kadar sirketten ayrilmaya karar verdim.

apple'in gunluk islerini devretmek icin tim cook'a sordum. kendisi ve apple yonetim kurulunun mukemmel bir is yapacagindan eminim. ceo olarak buyuk stratejik kararlar konusunda etkin kalacagimi ve disaridan destek olacagimi belirtirim. yonetim kurulumuz bu plani tamamen desteklemektedir.

bu yaz hepinizi tekrar gormek umidiyle,

Steve"

Not: Yukaridaki yazi; Dahi insan Steve Jobs'in Stanford universitesin'in 2005 yilindaki mezuniyet toreninde yaptigi konusmanin tam cevirisidir.
Mekani cennet olsun buyuk adam rahat uyu.

İstanbul'um;
Cilveli yosmam benim
Ne kadar güzelsin bu gün

Sokak araların,
Tenha yerlerin,
...Uç noktaların,
Alaycı çehren ve muzip yanların
Nispet yapar gibi baktın yüzüme
İki yakan bir araya gelmez umarım !...

sezenNNN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Konu Kapatılmıştır