hoSSohbeT.com  Sohbet  forumlari

Anasayfa Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   hoSSohbeT.com Sohbet forumlari > Güncel Flas Haberler > Gündemdeki Haberler
Kayıt ol Yardım Sohbet Gazete oku Diyetsaglik Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05-10-06, 14:16   #1
Banned

Tecrübe Puanı: 172 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000
143 YIL ÖNCEKİ FUTBOL OYUN KURALLARI

O dönemde, ilkel ve kaba bir nitelik taşıyan futbol, 1863 yılında futbol ile rugby oyununun birbirinden ayrılmasıyla birlikte ilk oyun kurallarına sahip oldu.Buna göre futbola şekil veren, ancak günümüzde kullanılmayan kurallardan bazıları şöyle belirlendi:

-İki takım her atılan golden sonra kaleleri değişir
-Bir oyuncu topun önüne geçtiği anda oyun dışı kalır ve mümkün olduğunca çabuk topun arkasına geçmelidir. Eğer top kendi takımından bir oyuncu tarafından pas olarak atılmışsa, rakip takımdan biri ya da kendi takımından topun gerisinde herhangi bir takım arkadaşı dokunana kadar topa dokunamaz.

-Bir gol ancak top kale direkleri arasından hangi yükseklikten olursa olsun, taçtan atılmadığı, taşınmadığı takdirde yapılacaktır.

-Rakip kaleye doğru top ile koşan bir oyuncunun rakipleri şarj yapma, çekme, çelmeleme ve topu alabilmek için mücadele edebilme hakkına sahiptirler. Fakat hiçbir oyuncu aynı anda hem çekilip hem de çelmelenemez.

-Bir oyuncu, ancak doğru bir şekilde topu yakalarsa veya ilk vuruşta top kendisine gelirse, başka birine pas verebilir ya da vurabilir.

-Hiçbir oyuncu koruyucu tabakalar, demir plakalarla botlarını takviye edemez.

YILLAR İÇİNDE KURALLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Yıllar içinde oyun kurallarında yapılan değişikliklerle daha çekici hale getirilen futbolda, 1865-1866 yıllarında ofsayt kuralı getirilirken, aynı yıl kalelerin yüksekliği de yeniden düzenlenerek 5 metre (günümüzde 2.44 metre) yüksekliğindeki kale direkleri 1.80 metreye indirildi.

1870 yılında hava toplarının elle tutulması kuralı kaldırılırken, 1871 yılında ilk kez kalecilerden bahsedildi ve topu elle tutma hakkı sadece kalecilere verildi. 1872 yılında topun ölçüleri belirlenirken, bundan bir yıl sonra da korner kuralı, 2 yıl sonra da kalelerin devreler itibariyle değiştirilmesi kuralı kabul edildi.

1881 yılında ilk kez hakemin varlığından söz edildiği futbol kurallarında, 1883 yılında taç atışları el ile yapılmaya başlanmasının ardından 1884 yılından itibaren hakemlerin karşılaşmalarda kayıtsız şartsız tek yetkili olmaları kararlaştırıldı.

ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞEN KURALLAR
Zaman içinde futbol oyun kurallarında yapılan ve futbolu daha çekici hale getiren kurallardan bazıları ise şöyle oldu:

-1891 yılında penaltı vuruşu getirildi ve kale ağlarından bahsedildi.

-1905 yılında penaltı atışları sırasında kalecilerin kale çizgisi üzerinde durması kuralı eklenirken, bu kural 1929 yılında 'kaleci, penaltı vuruşu yapılana kadar çizgi üzerinde durmalıdır' şeklinde değiştirildi.

-1912 yılından itibaren kalecilerin topu elleriyle oynamaları yalnızca ceza alanı içi ile sınırlandırıldı.

-1925 yılında ofsayt kuralında değişiklik yapılarak 3 oyuncu şartı 2'ye indirildi.
-1937/1938 yıllarında oyun kuralları, önceki kurallar esas alınarak maddeler haline getirildi ve daha kolay anlaşılması için yeniden yazıldı.

-1976 yılında ilk defa sarı ve kırmızı kartlar kullanılmaya başlanıldı.Bu yıllardan sonra da birçok kural değişikliğine daha uğrayan futbolda, 1990 yılında ikinci kez değiştirilerek bugünkü şekline dönüştürülen ofsayt kuralına, 1995 yılında yorumunun genişletilmesiyle aktif-pasif ayrımı getirildi ve hücum futbolunun daha da geliştirilmesi sağlandı.
Alt 05-10-06, 14:17   #2
Banned

Tecrübe Puanı: 172 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000 Berksan 1000
--->: 143 YIL ÖNCEKİ FUTBOL OYUN KURALLARI

"Seni Seviyorum" : Hadi ya Çok ilginç. ee Sonra...
"Seni Seviyorum" : Yeni Parola Bu mu, Ben Ne Diycem Peki?
"Seni Seviyorum" : Güzel... Peki Başka Çeşidin Veya Şuben Var mı?
"Seni Seviyorum" : Allah Razı Olsun.
"Seni Seviyorum" : Olur, Sarayım mı Burda mı Seveceksin?
"Seni Seviyorum" : iyide Bunun Sosyal Güvencesi, Sigortası Falan Var mı?
"Seni Seviyorum" : Net mi? Brüt mü?
"Seni Seviyorum" : Ömrünü, Enerjini Daha Faydalı işler için Harcasana Canım.
"Seni Seviyorum" : Elinden Başka Bir Halt Gelmez ki Zaten
"Seni Seviyorum" : Teoride mi? Pratikte mi?
"Seni Seviyorum" : Havalardandır, Banada Oluyor Bazen.
"Seni Seviyorum" : Neden? Bende Benim Bilmediğim Birşeyler mi Gördün?
"Seni Seviyorum" : Çok Hoş... Peki Başka Ne Gibi Hünerlerin Var?
"Seni Seviyorum" : Üzülme, Zamanla Geçer.
"Seni Seviyorum" :Anlaşıldı. Tamam...
"Seni Seviyorum" :Ne güzel seninle beraber beni seven iki kişi olduk böylece
"Seni Seviyorum" :Beni bu işlere karıştırma ne olur
"Seni Seviyorum" :Bende senin beni sevişini seviyorum
"Seni Seviyorum" :Bende seni seviyorum. Ee şimdi ne olacak
"Seni Seviyorum" :Hayır izin vermiyorum! Bugün beni seven yarın kediyi köpeği de sever. Olmaz, ben ciddi biriyim
"Seni Seviyorum" :Teşekkür ederim... Bu benim için büyük bir şeref... Sevgine layık olmaya çalışacağım. Büyüklerimi sevip küçüklerimi koruyacağım.
"Seni Seviyorum" :Gücün bana mı yetiyor? Akranlarını sevsene!
"Seni Seviyorum" :Bu neye cevap olacak, neyi çözecek peki?
"Seni Seviyorum" :Sen aşmışsın, ben artık ne desem boş...
"Seni Seviyorum" :Beni sevmek demek, beni görmek demek değildir. Bu fani vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat sevgin ilelebet payidar kalacaktır.
"Seni Seviyorum" vakit ağaç dik Türkiye çöl olmasın, güler yüzün gül yanağın solmasın, ben öleyim sana bir şey olmasın.
"Seni Seviyorum" :Utanmadan bir de bunu yüzüme karşı söylüyorsun ha... Yıkıl karşımdan...
Ve tabiki
"Seni Seviyorum" :Ben de seni seviyorum aşkım...
Berksan isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Bookmark Post in Technorati

• Submit Thread to Digg Digg
  • Submit Thread to del.icio.us del.icio.us
  • Submit Thread to StumbleUpon StumbleUpon
  • Submit Thread to Google Google
  • Bookmarks

Seçenekler
    Stil