hoSSohbeT.com  Sohbet  forumlari

Anasayfa Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   hoSSohbeT.com Sohbet forumlari > Yaşam ve Eğlence > Eğlence Mizah Komedi
Kayıt ol Yardım Sohbet Gazete oku Diyetsaglik Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30-10-06, 13:19   #91
Yönetici

SeRGeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000
SeRGeN - MSN üzeri Mesaj gönder
--->: Şaka gibi

"Hakan Şükür oynamıyor" diyenlerin dikkatine

Sohbete girmek için ne bekliyorsunuz?

Oyun oynamak istermisiniz?

Okey,tavla,bilardo gibi oyunlara?
SeRGeN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Bookmark Post in Technorati
Alt 30-10-06, 13:20   #92
Yönetici

Tecrübe Puanı: 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000 SeRGeN 1000

Tüketici şikayetleri!?!

- Erzincan'da aşırı sıcaklardan bunalan bir ev hanımı raflarını çıkardığı buzdolabının içine minder koyarak oturmuş. Kapısı açık kalan buzdolabının kompresörü bozulunca "İyi soğutmuyor" diyerek üründen şikayetçi olmuş. - Diyarbakır'da fritöz alan bir müşteri, ürünün ilk kullanımda eridiğini görünce Arçelik bayiinin yolunu tutmuş. Büyük bir hırs ile içeri giren müşteri, elindeki erimiş fritözü göstererek kendisine arızalı mal satıldığını söylemis. Fritözü gören satış görevlisi nasıl kullandığını sorunca adam anlatmış; "Ocağı yaktım, fritözü üzerine koydum. İçine yağ koydum. Ama yanmaya, erimeye başladı." Satış görevlileri müşteriyi kusur kendisinde olduğu için ürünü değiştiremeyeceklerine ikna etmekte oldukça zorlanmış.
- Bulaşık makinesi her işe yarar. Servis elemanları Türkiye'nin dört bir yanından gelen "Bulaşık makinem tabakları, bardakları çiziyor yada şu boşaltmıyor" şikayetlerini incelemek için gittikleri evlerde müşterilerin ıspanak,lahana gibi yıkanması zor sebzeleri bulaşık makinesinde yıkadıklarını, hatta salça yapmak için domatesleri bulaşık makinesinde yumuşatanlar olduğunu görünce şoke olmuşlar. Sebzelerdeki kumun, şu çıkış borularını tıkadığı ya da makinenin içinde kalarak bulaşıkları çizdiği, bunun da arızaya yol açtığı ortaya çıkmış.
- Mersin'de son model bir ütü alan tüketici, elektrikler kesilip işi yarım kalınca elektriksiz ütü yapmanın yöntemini keşfetmiş! Ütüyü ocakta ısıtarak işine devam etmek isteyen ev hanımı, ütünün gövdesinin yanması üzerine bayiye başvurarak, ütünün değiştirilmesini istemiş.
- Şanlıurfa'da bir müşteri, satın aldığı mikrodalga fırında yumurta kaynatmayı denemiş. Deneme başınç nedeniyle yumurtanın patlamasıyla sona ermiş. Mikrodalga fırının infilak etmemesi şans olarak değerlendirilirken müşteri, "Yumurta bile kaynatamıyor. Bu fırını ne yapayım? Paramı geri verin" diyerek bayiye fırını iade etmeye kalkmış.
- Mersin'de fırının içinde elbisesinin yandığını söyleyen bir müşteri teknik servisi çağırmıs. Elbisenin yanarak fırının içine yapışmasından muzdarip tüketiciye, fırınında sadece yemek pişirmesi önerilmiş. Fırının içinde çamaşır kurutma vakalarına sıklıkla rastlayan servis elemanları ayrıca çok sayıda beyaz eşya sahibinin fırınlarının içini mutfak dolabı olarak da kullandığına tanık olmuş. İçinde unutulan şeker, elbezi, mutfak önlüğü gibi malzemelerin yanması sonucu fırınların kullanılamaz hale geldiği belirlenmiş.
- Diyarbakır'da ise buzdolabının içini aydınlatan ışığı yetersiz bulan bir vatandaş, içine birkaç mum yerleştirerek kendince sorunu çözmüs. Ancak mum buzdolabının tavan kısmını yakınca üründen şikayetçi olmayı ihmal etmemiş
- İstanbul'daki bir müşteri de kettle'ının (su kaynatıcı) eridiği şıkayeti ile servise başvurmuş. Kettle'ın elektrik ile çalıştığını bilmeyen müşterinin ocağın üzerine su ısıtıcısını koyarak suyu ısıtmaya çalıştığı anlaşılmış. Ocaktaki ateşin erittiği kettle'in yenisi ile değiştirilmesinde müşteri çok ısrarcı olmuş. İstanbul'daki başka bir müsteri de elektrikli karıştırıcıyı tencerenin içinden çıkarmadan yemek pişirmis. Alet eriyince de şikayetçi olmuş.
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tüketici toplantısında bir kişi, buzdolaplarının sebzeliklerinin daha büyük olması gerektiğini söylemiş. Bu talebinin nedeni sorulduğunda, "Yaz ayları çok sıcak geçiyor. Ayakkabılarımızı içine koyup soğutuyoruz. Sebzelikler büyük olursa daha çok ayakkabı soğutabiliriz" yanıtını vermiş.
- Elazığ'ın Maden ilçesinde mağarada oturan bir vatandaş, aşırı sıcaklardan bunalarak klima almış. Mağarada elektrik bulunmaması nedeniyle dışardan kaçak elektrik çekmiş. Yetersiz olan elektrik klimanın performansını bozunca tüketici, klimanın randımanı düşük diye şikayette bulunmuş
Alt 30-10-06, 13:21   #93
Yönetici

Coladaki sinek

Değişik ülkelerden gelmiş insanlar; masaya oturup birer cola ısmarlar...
Colalar gelince bakarlar ki, bardaklarında bir karasinek var;
İsveçli; aynı bardakta yeni cola getirilmesini ister...
İngiliz; yeni bardakta yeni cola ister...
Finlandiyalı; sineği bardaktan alır ve colayı içer...
Rus; colayı sinekle içer...
Çinli; sineği yer fakat colayı içmez...
Yahudi; sineği yakalar ve Çinli'ye satar...
Yunanlı; colanın 2/3 'ünü içer ve yeni cola ister...
Norveçli; sineği yakalar ve yem olarak kullanarak balığa çıkar...
İrlandalı; sineği ezerek colaya karıştırır ve İngiliz'e satar...
Amerikalı; lokantaya tazminat davası açar ve 65 milyon dolar tazminat talep eder...
TÜRK; başka gören yoksa sesini çıkarmaz, varsa da olayı şiddetle kınar..
Alt 30-10-06, 13:22   #94
Yönetici

Telesekreterlere konulmuş enteresan mesajlar:

"Merhaba.. karım ve ben şu an size cevap veremiyoruz.. ama numaranızı bırakırsanız işimiz biter bitmez sizi ararız.." "Merhaba..Ben John.. Telefon şirketinden arıyorsan, faturanızı ödedim merak etme... Anne, Baba eğer sizseniz, bana acilen para gönderin.. Yatırım danışmanım eğer arayan sensen, bana yeteri kadar para göndermemişsin.. Erkek arkadaşlarımdan biriysen, bana borcun var hala paramı vermedin.. Kız arkadaşlarımdan biriysen, hiç endişelenme bende para bol"
"Merhaba.. şimdi de sen bişey söyle.."
"Merhaba.. ben şu anda evde diilim ama telesekreterim evde, benim yerime onunla konuşun.. şimdi size biiip diycek"
"Merhaba, ben David'in telesekreteriyim siz kimsiniz??"
"Merhaba.. mesaj bırakırsanız sizi ararım.. "seksi" bir mesaj bırakırsanız, sizi HEMEN ararım"
"Merhaba!!! John'un telesekreteri bozuldu.. ben buzdolabıyım..."
"Merhaba.. bu konuşan bir makinedir.. ben mesajları anlayabilirim.. sahiplerim çok temiz insanlardır, evimiz çok zevkli döşenmiştir.. Bir sürü yardım kurumuna bağışta bulunmuşlardır.. hey hala ordaysanız mesaj bırakın, onlar sizi geri arıycak kadar naziktirler"
"Bu bir telesekreter değildir.. bu bir telepatik düşünce okuma makinesidir. bip sesinden sonra adınızı, neden aradığınızı ve numaranızı düşünün, ben de sizi aramayı düşünücem"
"Merhaba.. büyük ihtimalle evdeyim, ama hoşlanmadığım birinin aramasından korkuyorum.. Mesajınızı bırakın, size geri dönmezsem demek ki o korktuğum sizsiniz"
"Merhaba.. ben George!! Şu anda size cevap veremiyorum.. mesajınızı bırakın, ben size geri dönene kadar telefonun başından ayrılmayın"
"Lütfen sinyalden sonra mesajınızı bırakın.. yine de sessiz kalma hakkınız var.. çünkü söylediğiniz herşey kaydedilecek ve aleyhinize delil olarak kullanılacaktır..."
"Merhaba!! Biz Jim ve Sonya'yız.. Şu anda telefonu açamıyoruz çünkü yapmayı çok sevdiğimiz bişeyle meşguluz... Sonya'nın tarzı yukarı aşağı, benim tarzım soldan sağa ve yavaş yavaş... Neyse siz mesajınızı bırakın, biz dişimizi fırçalamayı bitirince sizi ararız.."
Alt 30-10-06, 13:22   #95
Yönetici

Demokrasi ve seks benzerlikleri

* İki kavramı da çocuklara anlatmak güçtür. Birinde imdata leylek yetişirken ötekinde at, arı, güvercin gibi türlü çeşitli hayvanat vardır.

* İkisinde de yatıp kalkma edimi vardır. Birinde yatıp kalkıp sigara içilirken ötekinde yatıp kalkıp dua edilir.
* İki kavram için de ezilenlerin varlığından bahsedilebilir.
* İkisi de zaman zaman hapse düşürebilir. Birinde demokrasi uğruna fazla düşünen içeri girerken, ötekinde fazlaca düşünmeden namus uğruna cinayet işleyenler girer...
* İkisinde de parti faktörü vardır. Partiler iki kavramın gerçekleşmesinde çok önemlidir.
* İkisinde de çok gidip çok gelinir.
* İlerleyen yaşlarda ikisinde de iktidar büyük sorun olur.
* İkisinin de ön hazırlığında çene çok önemlidir.
* İkisinde de ana olunur, baba olunur.
* Birinde birleşmek çok kolayken ötekinde birleşmek çok güçtür.
* İkisinde de tahrik unsuru vardır.
* İkisinde de işleyişi çeşitli organlar yürütür. Yasama, yürütme, yargı, biip, biip...
* İkisi de maalesef ülkemizde çok az bilinmektedir. Ama herkes bildiğini iddia etmektedir.
Alt 30-10-06, 13:23   #96
Yönetici

Dünyanın ismi en zor söylenen gölü

Dünyanın ismi en zor söylenen gölü ABD'nin Massachusetts eyaletinin Nipmuck Kızılderililerinin yaşadığı orta kesimlerinde bulunan bir gölün 45 harften oluşan ismini telaffuz etmek neredeyse imkansız.
Dünyanın en uzun ve söylenmesi en zor isimlerinden birine sahip olan "Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg " gölünün adı zaman zaman değiştirilmek istenmiş, ancak tepkiler nedeniyle bundan her seferinde vazgeçilmiş.
İsminde 15 "g" harfi bulunan göl ile ilgili çok sayıda şiir yazılmış, beste yapılmış. 15 "g" harfinden sadece ikisinin isimden çıkarılması girişimleri 1949'daki kampanyayla engellenmiş.
"Telaffuz sorunu" nedeniyle pek çok kişinin "Webster" gölü diye adlandırdığı 'Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg"un Nipmuck Kızılderililerinin dilinde, "Sen kendi tarafında, ben kendi tarafımda balık avlayalım, ortada ise kimse avlanmasın" anlamına geldiği iddia ediliyor.
Çevre sakinleri, gölün isminin Guinness Rekorlar Kitabı'na alınmasını istiyor, ancak rekorlar kitabında "en uzun göl ismi" kategorisinin bulunmadığı belirtiliyor.
Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki en uzun yer isminin de resmi kayıtlarda bulunan Bangkok'taki "krungthephphramahanakhon bowonratanakosin mahintharayuthaya mahadilokphiphobnovpharad radchataniburirom udomsantisug"a ait olduğu bildiriliyor.
Alt 30-10-06, 13:24   #97
Yönetici

Bilelim, öğrenelim!!!

Yunanistan 'da sakın Türk kahvesi istemeyin. Türk kahvesinin adı bu ülkede Yunan kahvesidir. Nepal'de ayak üzerinden atlamayın. Kötülüğü simgeler.
Şili'de lokantada ellerinizi karnınızın üzerine koyun. Yoksa servis yapmazlar.
Moğalistan'da ıslık çalmayın. Kötü ruhları davet etmiş olursunuz.
Hindistan'da sokakta tuvaletini yapanlara tepki göstermeyin. Yasaldır.
Kolombiya'da gece sakın kırmızı ışıkta durmayın. Soyulursunuz.
Çin'de yere tükürmek serbesttir. Balgamın üzerine basmak yasaktır.
ABD'de trafik polisi sizi durdurursa elleriniz direksiyon üzerinde put gibi bekleyin. Hareket ederseniz vurulabilirsiniz.
Endonezya'da küçük çocukların başını okşamayın, yoksa zekaları gelişmez.
Tibet'te çay bardağını iki elinizle avuçlamazsanız saygısızlık etmiş olursunuz.
Japonya'da çatal, kaşık yerine kullanılan çubukları tabağa çapraz koymak hakarettir.
Japonya'ya seks dergisi sokmak yasaktır. Japonya'da üç kişinin resmini çekmeyin. Şansınız kapanır.
Bahama Adaları'nda çiçekli etek giymek koca arıyorum anlamına gelir.
Bikini Adaları'nda bikini giymek yasaktır.
Çin'de sakın kadeh kaldırırken "Çın Çın" demeyin. Erkeklik organı anlamına gelir.
ABD'de erkek erkeğe öpüşmeyin. Adınız çıkar.
Rusya'da erkek erkeğe dudaktan öpmek sevgi ve saygıyı gösterir.
Endonezya'da pazarlık sırasında satıcı parayı yere atarsa son fiyat anlamına gelir.
Nijeryalılara sırtınızı kremletmeyin. Onlara göre beyazların derisi yoktur.
Panama'da çok güzelseniz size %20 'ye varan indirim yaparlar.
Avustralya'da yaşınız 65'in üzerindeyse geneleve girmek için sağlamdır raporu gerekir.
Şumatra'da küçük çocukların resmini çekmek yasaktır. Dişlerinin gelişmesini önler inancı hakimdir.
Rusya'da taksi şoförleri ile akademik bir tartışmaya girmeyin. Çoğu üniversite eski öğretim üyesidir.
İskoçya'da içkiyi geri çevirmek hakarettir.
İtalya'da Spaghetti'ye makarna demek hakarettir.
Yine İtalya'da otel odanıza giren hırsızı dövmek suçtur.
Alt 30-10-06, 13:24   #98
Yönetici

Olanaksız Amerikan yasaları

ALABAMA
• Motorlu taşıt kullanan bir sürücünün gözbağı kullanması yasak.
• Pantolonun arka cebinde dondurma bulundurmak yasak.
• Anniston kentinin Noble Caddesi'nde bluejean giymek yasak.
• Jasper kentinde, bir erkeğin eşini başparmağından daha kalın bir sopayla dövmesi yasak.
• Lee ilçesinde, çarşamba günleri güneş battıktan sonra fıstık satmak yasak.
• Mobile kentinde, kadınlara yönelik uluma sesleri çıkarmak yasak. ALASKA
• Uçaklardan geyik fotoğrafı çekmek yasak.
• Uyuyan bir ayıyı fotoğraf çekmek amacıyla uyandırmak yasak.
• Bir geyiği hareket halindeki bir uçaktan aşağı atmak yasak.
• Faribanks kentinde, bir geyiğe alkollü içki vermenin cezası hapis.
ARIZONA
• Bir kaktüs kesmenin cezası 25 yıla kadar hapis.
• Eşeklerin küvette uyuması yasak.
• Bir evde ikiden fazla yapay penis bulundurmak yasak.
• Kırmızı bir maske ile işlenen hafif bir suç "ağır suç" sayılıyor.
• Globe kentinde bir Kızılderili ile sokakta iskambil oynamak yasak.
• Hayden'da, tavşanları ve kurbağaları rahatsız edenler, para cezasına çarptırılıyor.
• Maricopa ilçesinde bir evde 6'dan fazla kadın yaşayamıyor.
• Mohave ilçesinde, çorba çalarken yakalanmanın cezası, çorbayı hırsızın başından aşağı dökmek.
CALİFORNIA
• Hiçbir motorlu taşıt, sürücüsü yokken saatte 75 km'den fazla sürat yapamaz.
• Hayvanların tavernalar ve okullara yakın alanlarda çiftleşmesi yasak.
• Hareket halindeki bir motorlu araçtan hayvanlara ateş açmak yasak. Bu yasanın tek istisnası balinalar.
• Arcdia kentinde, tavuskuşlarının yolda geçiş üstünlügü var. Baldwin Park'ta havuzda bisiklet kullanmak yasak.
• Los Angeles'ta, bir erkeğin eşini 5 cm'den daha kalın bir kemerle dövmesi yasak.
• Riverside'da, 11.00 - 13.00 saatleri arasında sefertasıyla sokakta yürümek yasak. San Francisco'da Market Caddesi'nde dolaşmak fillere yasak. Yine Los Angeles'ta oral seks de yasak.
ILLINOIS
• Chicago'da ise bir nükleer bomba patlatmanın cezası sadece 500 dolar.
• Ontario'da, horozların kent sınırları dahilinde ötmeleri yasak.
COLORADO
• İçki satan yerlerin gıda maddesi, gıda maddesi satan yerlerin de içki satması yasak.
• Denver kentinde, komşuya elektrik süpürgesini ödünç vermek yasak. Kentte, farelere kötü davranmak da yasak.
CONNECTICUT
• Bisikletle saatte 90 km'den fazla sürat yapmak yasak.
• New Britain kentinde, yangına bile gitse, itfaiye arabaları saatte 40 km'den fazla sürat yapamazlar.
• Hartford'da, bir kimsenin ellerinin üstünde karşıdan karşıya geçmesi yasak.
FLORIDA
• Kuaföre giden kadınların saç kurutma makinesindeyken uyumaları yasak.
• Evli olmayan kadınların pazar günleri paraşütle atlamaları yasak.
• Bir kirpiyle cinsel ilişkide bulunmak yasak.
• Misyoner pozisyonu dışındaki tüm cinsel ilişki türleri yasak.
• Bir erkeğin eşinin gögüslerini öpmesi yasak.
• At hırsızlığının cezası idam.
GEORGIA
• Adlı tıpta ya da bir cesedin yanında küfür etmek yasak.
• Atlanta'da, bir zürafayı telefon direğine bağlamak yasak.
• Gainesville'de, tavuğu mutlaka elinizle yemek zorundasınız.
WYOMING
• Haziran ayında bir tavşanın fotoğrafını çekmek yasak.
• Cheyenne kentinde, çarşamba günleri duş almak yasak.
ĞÜNEY DAKOTA
• Bir beyaz, kendi evinde ya da arazisinde beşten fazla Kızılderili görürse, öldürebilir. Kızılderililer "saldırgan taraf" kabul ediliyor.
• Eyalet sınırları içindeki peynir fabrikalarında uyumak yasak.
• Spearfish kentinde 3 Kızılderili'yi sokakta vurmak serbest.
TEXAS
• Bir başkasının ineğinin sütünü içmek yasak.
• Ayakta bira içerken bardak en fazla üç kez yudumlanabiliyor. Dördüncü yudum yasak; içmek için oturmak gerekiyor.
• Britannica Ansiklopedisi eyalet genelinde yasak. Çünkü içinde nasıl bira yapıldığı tarif ediliyor.
• Bir otelin ikinci katından mandalara ateş etmek yasak.
• San Antonio'da sığır hırsızlığının cezası, hırsızı çaldığı yerde asmak.
MARYLAND
• Bir aslanı sinemaya götürmek yasak.
• Ocean City'de, yüzerken yemek yemek yasak.
MISSISSIPPI
• Doğal olmayan cinsel ilişkinin cezası on yıla kadar hapis.
• Davar çalmanın cezası asılmak.
MONTANA
• Yedi ya da daha fazla Kızılderili'yi bir arada görürseniz vicdan azabı çekmeden ve yasayı da arkanıza alarak öldürebilirsiniz.
• Bir kadının eşine ait bir mektubu açması ağır suç.
NEBRASKA
• Çocukların kilisede geğirmesi yasak.
• Bar sahipleri çorba bulundurmak zorunda. Aksi takdirde bira satmaları yasak.
• Waterloo kentinde berberlerin 07.00 - 19.00 arası soğan yemeleri yasak.
NEVADA
• Size ait bir mekanda köpeğinize ateş açan birini anında asma hakkınız var.
• Karayoluna deveyle çıkmak yasak..
• Eureka kentinde bıyıklı erkeklerin kadınları öpmeleri yasak.
KUZEY CAROLINA
• Bir evde seks yapılırken tüm perdeler kapatılacak.
• Fillerin pamuk tarlalarına girmesi yasak.
• Oral seks doğaya karşı işlenmiş bir suç sayıldığı için yasak.
OHIO
• Balıkları sarhoş etmek yasak.
• Clinton İlçesi'nde, kamuya ait bir binaya yaslanmak yasak.
• Paulding'de polis köpeklerinin ısırma hakkı var.
• Strongville'de, Studs Trekel'ın "Catch 22" adlı kitabı yasak.
• Youngstown'da yolda arabanın benzininin bitmesi yasak. Suç işlemiş sayılıyorsunuz.
OREGON
• Cinsel ilişki sırasında partnerinin kulağına "ayıp" sözler fısıldamak yasak.
• Konserve mısır sadece balık oltasında yem olarak kullanılabilir.
• Marlon'da, din adamlarının ayinden önce soğan ve sarımsak yemeleri yasak.
• Salem'de kadınlara güreş yasak.
UTAH
• Bir atın üzerinden balık tutmak yasak.
• Kişi, nükleer silah bulundurabilir ama patlatamaz.
• Bütün karayollarında kuşlara geçiş üstünlügü var.
• Bir insan 50 yaşını geçtikten sonra kuzeniyle evlenebilir.
• Salt Lake City'de içinde keman bulunan bir torbayla yürümek yasak.
• Trementon'da ambulansta seks yasak.
VIRGINIA
• Evli olmayanlara seks yasak.
• Kadınları gıdıklamak yasak.
• Bir insanın mahkeme binasının merdivenlerinde, karısını akşam 8'den önce dövmesi yasak.
WISCONSIN
• Trende öpüşmek yasak.
• Racine'de, uyuyan bir itfaiye memurunu uyandırmak yasak.
Alt 30-10-06, 13:25   #99
Yönetici

At ve uzay aracı bağlamı

ABD'deki rayların genişliği 4 feet, 8,5 inç'tir. Bu oldukça ilginç bir mesafe. Neden acaba tam olarak bu ölçüde? Çünkü İngiltere'de bu şekilde ve raylar ilk defa İngilizler tarafından yapılmış.
Peki neden İngilizler bu genişliği kullanıyorlarmış?
Çünkü ilk tren raylarını yapanlar eski tramvayları yapan kişilermiş ve bu genişlik de onların kullanmış oldukları genişlikmiş.
Neden acaba özellikle bu uzunluğu kullanıyormış bu adamlar? Çünkü bu adamlar, tekerlekler arasındaki bu mesafeyi eskiden beri at arabalarını yaparken dikkate alıyor ve tramvayları yaparken de aynı şasi genişliği ve araç gereçleri kullanıyorlarmış.
Güzel. O zaman, at arabalarında tekerlekler arasında neden bu ilginç ölçüyü dikkate alıyorlarmıs? Çünkü diğer bir ölçü kullandıklarında eski bir İngiliz yolunda araba bozulmaktaymış ve bu yüzden yol izleri arasındaki mesafeye uyacak şekilde ölçüyü tutturmak zorundaymışlar.
İyi de acaba kim bu eski yolları yol izlerini böyle oluşturacak şekilde yapıyormuş? Avrupa'daki (ve İngiltere'deki) ilk uzun mesafeli yollar Roma İmparatorluğu tarafından kendi savaşcıları için yapılmış ve o zamandan beri kullanılagelmekteymiş.
Bu yol izleri neden bu şekildeymiş? Roma İmparatorluğu'nun ilk savaşcılarının arabaları bu ilk tekerlek izlerini oluşturmuşlar ve diğerleri de arabalarının tekerleklerinin zarar görmesinden korktuklarından, bu izlerin üzerinde gitmesini sağlayacak şekilde iki tekerlek arasındaki mesafeyi taklit etmek zorunda kalmışlar. İşte bu nedenle, Roma İmparatorluğu için ya da Roma İmparatorluğu tarafından yapılan at arabalarının hepsi, tekerlekler arasındaki bu mesafeyi koruyacak şekilde aynı ölçülerdeymiş.
ABD'deki standart ray genişliği olan 4 feet, 8,5 inç ölçüsü Roma İmparatorluğu savaş-arabalarının yapılış kurallarından türemiş gelmiştir.
Kurallar öteden beri varolmuştur.
Bazen size bazı kuralları hatırlattıklarında, siz bu kuralların kimin k.çının altından çıktığını sorarsınız, değil mi? Tam doğru yoldasınız, Roma İmparatorluğu'nda savaş arabaları, arabanın eni, tam olarak iki atın k.çının arasındaki mesafeye eşit olacak şekilde yapılmıştır.
Şimdi de bağlantılı başka bir konu...
Yine atların kıçı ve yolun genişliği ile bağlantı kuran başka bir ilginç hikaye.
Uzay aracı fırlatma rampasına baktığımızda, asıl yakıt tankının her iki yanında iki büyük füzenin yer aldığı dikkatimizi çeker. Bunlar SRB (Solid Rocket Boosters) olarak adlandırılır ve Thiokol şirketi tarafından Utah'taki fabrikasında üretilir. Aslında bunları tasarlayan mühendisler daha fazla genişlikte yapmayı istemişler, ama SRB'ler fabrikadan fırlatma rampasına trenle gönderilmek zorunda olduğundan ve tren yolu dağdaki bir tünelden geçtiğinden bu istekleri gerçekleşememiş.
Yani sonuç olarak, dünyanın en gelişmiş ulaşım sisteminin fırlatma füzelerinin dizaynı, iki bin küsür yıl önce bir atın k.çının genişliği ile belirlenmiştir.
Alt 30-10-06, 13:26   #100
Yönetici

Bizlere özgü takıntılar

-Kardan adama tekme atma veya bozmaya çalışma hastalığı, -Yeni atılmış bir betona basma ve isim yazma hastalığı,
-Gazete ve dergilerdeki resimlere sakal, bıyık ve gözlük yapma hastalığı,
-En iyi arabayı ben kullanıyorum zannetme hastalığı,
-Kar topunun içine buz koyma hastalığı,
-Cep telefonu kullanımının yasak olduğu ortamlarda illede görüşme yapma hastalığı,
-Belediyenin duraklara koyduğu saatlerin yelkovan ve akrebini sökme hastalığı,
-Kumsalda deve güreşi yapma hastalığı,
-Şahin marka arabayı, Doğan görünümlü yapma hastalığı,
-Ağaçlara ve parktaki banklara kalp ve isim baş harfi kazıma hastalığı,
-Derslerini çalışıp sınıfını geçenleri inek sanma hastalığı,
-Mesleğimizdeki ünvanımızı İngilizce olarak söyleme hastalığı,
-Tiki olan insanların tikleri ile uğraşma hastalığı,
-İskambil kağıtlarından kule yapan birinin kulesini bozmaya çalışma hastalığı,
-Cep telefonu ile bağıra bağıra konuşma hastalığı,
-Reklam için duvarlara veya panolara yapıştırılan afişleri yırtma hastalığı,
-Tuvalet duvarlarını defter sanma hastalığı,
-Otobüs duraklarına "Ateşli sevişirim beni ara" yazma hastalığı,
-Trafikte bizi geçen bir aracı mutlaka yakalayıp onu geçmeyi ilke sayma hastalığı,
-Sinyal verir vermez şerit değiştirip, kazaya sebebiyet verdiğimizde sinyal verdik görmüyonmu deme hastalığı,
-Ara yollardan ana yola çıkacak araca yol vermeme hastalığı,
-Ünlü birini gördügümüzde ona el sallama hastalığı,
-Ünlü birini gördügümüzde onunla fotoğraf çektirip çok samimiyiz havası verme hastalığı,
-Yaşamadığımız bir şeyi yaşamış gibi anlatıp ona kendimizi inandırma hastalığı,
-Otobüs durağa yanaştığında illede ön kapıdan inmeye çalışma hastalığı,
-Otobüs koltuklarını yırtma ve üzerlerine acayip acayip yazılar yazma hastalığı,
-Minibüs şoförüyseniz beğenmeseniz bile mutlaka kral fm dinleme hastalığı,
-Trafikte kırmızı ışıkta dururken, yeşil ışık yanar yanmaz kornaya basma hastalığı,
-Trafikte kırmızı ışıkta dururken burun karıştırma hastalığı,
-Kimsenin herhangi bir konu hakkında bilgisi olmadığını anladığımız anda o konu hakkında atıp tutma hastalığı,
-Elektrik, su, doğalgaz, vergi, trafik cezası vb.. faturaları son gününde ödeme hastalığı,
-Kar yağdığında eve bolca ekmek alma hastalığı,
-Grup halinde bir meydana konan güvercinlerin üzerine koşup onları kaçırmaya çalışma hastalığı,
-Evli olanların bekarlara sakın ha evlenme demesi hastalığı,
-Aynı filme giden insanların filmden çıktıktan sonra filmi birbirlerine anlatmaları hastalığı,
-18 yaşına geldiği gün bara gitme hastalığı,
-Eline silah geçen birinin hemen o silahla şaka yapma ihtiyacı duyması hastalığı,
-Arabayla yolda giderken tanıdık birini görünce arabayı şakadan onun üzerine doğru sürme hastalığı,
-Takım elbise giyince elini cebe sokma hastalığı,
-Tuttuğu takım galip gelince havaya silah sıkma hastalığı,
-Meslek arkadaşlarına mesleki şakalar yapma hastalığı.

• Submit Thread to Digg Digg
  • Submit Thread to del.icio.us del.icio.us
  • Submit Thread to StumbleUpon StumbleUpon
  • Submit Thread to Google Google
  • Bookmarks

Seçenekler
    Stil