hoSSohbeT.com  Sohbet  forumlari

Anasayfa Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   hoSSohbeT.com Sohbet forumlari > Sağlık Sorunları > Sağlık İle İlgili Herşey > Çocuk Sağlığı
Kayıt ol Yardım Sohbet Gazete oku Diyetsaglik Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Çocuk Sağlığı Çocuk ve çocuk sağlığı hakkında herşey



Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25-11-08, 15:10   #1
ehLikeyhif™
 
KaRma - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-06-08
Nerden: Belirsizliklerden..
Yaş: 100
Mesajlar: 63,933
Tecrübe Puanı: 254039 KaRma 1000 KaRma 1000 KaRma 1000 KaRma 1000 KaRma 1000 KaRma 1000 KaRma 1000 KaRma 1000 KaRma 1000 KaRma 1000 KaRma 1000
Çocuklara kitabı nasıl sevdiririz?

Hepimiz çocukların kitap okumasını istiyoruz. Kıpır kıpır teknoloji ile erken yaşta tanışan çocuklarımıza hareketsiz duran kitapları sevdirmek eskisi kadar kolay değil.

Birçok değişik oyun, oyuncak, teknolojik alet arasından sıyrılarak bir çocuğun ilgisini çekebilecek bir kitabı seçmek ne kadar da güç, değil mi?

Aslında uzun uzun düşünmeye gerek yok. Zira en doğrusunu yine çocuklar biliyor. Kitapla dolu bir odada, kitapları eline alıp inceleyen bir çocuk genellikle en isabetli seçimi yapıp bir tanesinin içine dalıveriyor. Bu seçimlerin isabetlilik oranı da yaş küçüldükçe artıyor.

Ama biz yine de kitap okumayı çocuklarına sevdirmek ve kitap seçimi konusunda bilinçli davranmak isteyen anne babalara birkaç ipucu vererek yardımcı olalım.

Anne baba olarak okumak ve çocuklara okuyan modeller olarak gözükmek onlarda "heves" uyandırabilir. Ama dikkat! Okuma işi ona ayırdığınız zamanı kısıtlıyor ve kitap aranızda bir engel oluşturuyor ise tam tersi bir etki yaratabilir.

Evde televizyon veya bilgisayar ile vakit geçirmeyi çocuğun yatma saatinden sonraya bırakarak ortaklaşa kitap okuma zamanları yaratmak da çocuktaki kitap okuma isteğini güçlendirebilir.

Kitap seçmek için kitabevine birlikte gitmeye ve kitap seçiminde çocuğun da isteklerini göz önünde tutmaya dikkat edersek kitabı okumaya daha hevesli olacaktır. Kitap seçerken çocuğa kitapları incelemek için fırsat tanımaya ve sabırlı davranmaya özen göstermeliyiz.

Kitapların nasıl kaleme alındığı kadar nasıl resimlendirildiği de çok önemlidir. Çocuklar kelimelerden önce resimleri okumayı öğrenirler. Nitelikli bir şekilde kaleme alınmış bir kitap özenle resimlenmemişse hak ettiği ilgiyi göremeyebilir.

Resimlemede önemli olan yazıdaki duygunun görsel olarak canlandırılmasıdır. Bu nedenle resimlerin, bazen rengârenk olması, bazen birkaç renginin vurgulanması, bazen de siyah beyaz olması tercih edilir.

Anlatılanla resim iyi eşleşmiş olursa çocuk, kitabın bütününü sevecek ve etkisinde kalacaktır. Çok yalın bir anlatımla, temel bir duyguyu işleyen bir yazıya karmaşık, bol renkli ve ayrıntılı resimlerin eşlik etmesi bütünlüğü bozabilir.

İyi kaleme alınmış ve güzel resimlenmiş olsa bile sayfa düzenine, grafik tasarımına ve kullanılan malzemeye özen gösterilmemişse kitap beklenen ilgiyi görmeyebilir.

İyi'yi göstermenin yanı sıra kötüden de kaçınmayan, toplumun iyilerinin aşırı derecede vurgulanmadığı, öğretici, ders verici olma amacının dozunun kaçırılmadığı hikâyeler, çocuğa kendi doğrularını seçme hakkı tanıyacaktır.

Başka kültürlerin ürünü olan değerli çocuk kitapları, çocuğa evrensel bir bakış açısı kazandırması ve farklı kültür değerlerini tanıtması açısından yararlı olabilir. Ancak bu tür kitaplarda önemli olan, çevirinin iyi yapılmış olmasıdır.

Çocuğu kalıpların dışına taşıyacak ve yaratıcılığını besleyecek sıradışı hikayeler seçilirse çocuğun hayata bakış açısı genişleyecektir.

Kitabın dilinin akıcı olmasına ve Türk dilinin iyi kullanılmış olmasına da dikkat edilmelidir.

Kitabın yazarının ve resimleyeninin daha önceki çalışmalarının tanınıyor olması, kitabın saygın bir yayınevi tarafından yayımlanmış olması güvenilirliği açısından olumlu bir işarettir.

Her kitap çocuğa bilgi verilmesi ya da çocuk tarafından okunması amacıyla hazırlanmamıştır. Mutlaka bir ders vermek ya da yeni bir bilgi edindirmek gibi bir görevi yoktur; sadece çocuğu eğlendirmek ve keyifli bir zaman geçirmesini sağlamak için de seçilebilir.

Çocuk edebiyatı da resim, heykel, müzik gibi bir sanat dalıdır. Çocuk kitabının nasıl olması gerektiği hakkında katı kurallar konulamaz. Çocuğun ilgisini çeken, ona farklı bakış açıları kazandıran, ona haz veren kitap değerlidir.
__________________






[Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...]






! .sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹiq ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ iʞuɐs

[Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...] /[Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...] / [Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...] /
[Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...] /
[Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...] / [Üye Olmadan Linkleri Göremessin! Üye Olmak İçin Tıkla...]

KaRma isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Bookmark Post in Technorati
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

  • Submit Thread to Digg Digg
  • Submit Thread to del.icio.us del.icio.us
  • Submit Thread to StumbleUpon StumbleUpon
  • Submit Thread to Google Google
  • Bookmarks

    Seçenekler
    Stil

    Yetkileriniz
    You may not post new threads
    You may not post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-KodlarıKapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık



    Bütün Zaman Ayarları WEZ olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:35 .


    Powered by vBulletin Version 3.8.7
    Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
    Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.0 RC2
    Sohbet ve Sohbet odalari sitesi

    Sohbet Chat Forum Oyunlar1